NederlandseFrançais

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn veel voorkomende ectoparasieten bij de hond en kat. Ze veroorzaken jeuk en kunnen bij gevoelige huisdieren een allergische reactie opwekken. Dit resulteert in krabben, kaalheid, roodheid van de huid, schilfering en pukkeltjes. Een ernstige besmetting kan leiden tot bloedarmoede, dit wordt eigenlijk alleen gezien bij zeer jonge dieren.
Levende stadia van de vlo bevinden zich niet alleen op het dier, maar ook in de omgeving waar het dier loopt en slaapt. Hier dient aandacht voor te zijn in een goed vlooienbestrijdingsplan.
Omgevingsfactoren als temperatuur en vochtigheid beïnvloeden de snelheid van de duur van de levenscyclus van vlo tot nieuwe vlooien. Deze cyclus kan onder de ideale omstandigheden binnen 12-14 dagen plaatsvinden, maar zich uitbreiden tot wel 240 dagen. De vrouwtjesvlo begint binnen 24-48 uur na haar eerste bloedmaaltijd met het produceren van eitjes, tot wel 50 eitjes per dag. Deze vallen van het dier af en ontwikkelen zich in de omgeving tot larve en pop. Als pop kunnen zij lange tijd (maanden) zonder geschikte gastheer overleven in de omgeving.
Onder warme weersomstandigheden zal de vlooiencyclus buiten versneld plaatsvinden. Vlooien zijn echter goed aangepast aan een leven binnenshuis, waar ze zich gedurende het hele jaar kunnen ontwikkelen onafhankelijk van het seizoen. Een eenmaal binnenshuis gevestigde infectie bij hond of kat kan dus steeds erger worden en ook mensen kunnen door de vlo bezocht worden.
In de vlo kan zich een voorstadium van een lintworm bevinden. Deze lintwormbesmetting (Dipylidium caninum) kan na opeten van de vlo tijdens vachtverzorging door hond of kat bij deze dieren leiden tot de ontwikkeling van de volwassen lintworm. Het aantreffen van deze lintworm geeft dus aan dat er een vlooien besmetting is.
Een dier dat voortdurend jeuk heeft wordt onrustig, evenals de eigenaar, die zich bovendien zorgen maakt over dit gedrag. Behandel bij vlooien alle dieren die in huis zijn tegelijk en vergeet de omgeving niet. 
Neem contact op met uw dierenarts voor advies over het voorkomen en bestrijden van vlooien. Vraag naar de verschillende vlooienbestrijdingsmiddelen en welke behandeling het meest geschikt is voor uw huisdier in uw woonsituatie.

Waarschuwing:

Honden en katten hebben meestal wel de zelfde vlooien, maar u kunt niet altijd voor honden en katten dezelfde middelen gebruiken. Bijvoorbeeld: gebruik geen vlooienbestrijdingsmiddelen die permethrin bevatten bij katten. Kijk altijd op de verpakking voor de details en raadpleeg bij twijfel uw dierenarts. Permethrin is giftig voor katten en kan ernstige ziekteverschijnselen of zelfs de dood van u w kat veroorzaken!

Belangrijke maatregelen

Vlooien kunnen een probleem bij uw huisdieren vormen binnenshuis en buitenshuis. Daarom is het belangrijk daar waar mogelijk om een vlooien besmetting te bestrijden. Dit kan betekenen dat u uw huis en uw huisdieren moet behandelen!

Voorkomen van vlooienbesmetting:

  • Maak uw huis regelmatig schoon
  • Stofzuig uw huis zorgvuldig, speciaal onder meubels en daar waar uw huisdier slaapt. 50% van de vlo-eitjes kunnen worden verwijderd door te stofzuigen.
  • Was de manden, kleedjes van uw huisdier regelmatig en behandel deze en de omgeving bijvoorbeeld met een product dat een insecten groei regulator bevat.
  • U heeft de keuze uit allerlei soorten vlooienbestrijdingsmiddelen overleg met uw dierenarts of dierenspeciaalzaak houder welke het beste past bij uw huisdier (sprays, tabletjes, pipetjes en shampoo).

Naar boven

Vlooien: Vraag & Antwoord

Kan mijn hond kattenvlooien krijgen?
Vlooien zijn kleine bruine insecten die katten en honden kunnen besmetten (en ook veel andere diersoorten zoals konijnen en fretten). Ze zijn met het blote oog zichtbaar en ze hebben sterke poten waardoor ze goed kunnen springen. Verreweg de meeste vlooien die gevonden worden bij honden en katten in de Benelux zijn Ctenocephalides felis, de zogenoemde “katten”vlo. Dus ja, een hond kan zeker kattenvlooien krijgen. Terug naar vragen

Hoe weet ik of mijn dier vlooien heeft?
Als een dier zich regelmatig krabt dan is de kans dat deze vlooien heeft aanwezig. Niet altijd laten de vlooien zich met het blote oog op het dier herkennen. Vooral bij dieren met een donker gepigmenteerde huid of een donkere, lange of dichte vacht zijn de kleine, voor licht snel wegvluchtende, parasieten moeilijk te zien. De volgende test biedt vaak duidelijkheid. Kam de vacht van uw dier met een zeer fijne kam (vlooienkam) zoveel mogelijk over de huid en leg het uitgekamde materiaal (huidschilfers, talg) op een vochtige keukenrol of papieren zakdoek. Als het materiaal eruit ziet als een soort van „koffiedik“ (bruine korreltjes) en het papier rondom dit materiaal rood/oranje verkleurt, dan wijst dit op een vlooieninfectie. Vlooienpoepjes bestaan namelijk uit opgezogen, verteerd bloed en wanneer deze worden uitgekamd en natgemaakt kleurt het weer rood/oranje. Ook kunnen met de kam levende vlooien uitgekamd worden. Wanneer op basis van deze test een vlooieninfectie is aangetoond, vraag dan bij uw dierenarts naar een geschikt middel  voor de behandeling van uw dier en de bestrijding van vlooieneitjes in de omgeving. Vergeet daarbij niet dat vlooien de lintworm kunnen overdragen op honden en katten, en dat het belangrijk kan zijn om gelijktijdig uw dier tegen lintwormen te behandelen. 
Dieren die een vlooienallergie hebben kunnen aan een gering aantal vlooien al genoeg hebben om ernstige jeuk te vertonen, de hierboven beschreven methode kan dan onvoldoende betrouwbaar zijn en een onderzoek door uw dierenarts kan dan tot de diagnose leiden. Terug naar vragen

Vlooienbescherming ook in de herfst en de winter nodig?
Centraal verwarmde ruimtes vormen een optimale omgeving voor de vlo en daarom kunnen ze hier onafhankelijk van het buitenklimaat het hele jaar door aanwezig zijn. De ESCCAP adviseert om bepaalde groepen honden en katten ook in de herfst en wintermaanden door behandeling te beschermen tegen vlooien. 
Ons advies is daarom:
•    Honden en katten met een gemiddeld infectierisico (bijvoorbeeld buiten komen en contact met soortgenoten): het hele jaar door tegen vlooien te beschermen.
•    Dieren met een groter infectierisico, bijvoorbeeld in een kennel of een asiel of een dierenpension: aanvullend te beschermen door ook vlooieneieren en –larven in de omgeving te bestrijden. Terug naar vragen

Wat is het verband tussen vlooien en een lintworminfectie ?
Het bijzondere aan lintwormen is dat honden en katten zich daarmee niet infecteren door de opname van wormeieren die andere dieren met de ontlasting uitscheiden. De infectie verloopt namelijk altijd via een zogenaamde tussengastheer. Zo kunnen honden en katten zich bijvoorbeeld infecteren met bepaalde lintwormen als ze besmette prooidieren, zoals muizen of konijnen, vangen en opeten. 
Er is ook een lintworm, Dipylidium caninum, die de vlo als tussengastheer heeft. Als een dier vlooien heeft of deze opneemt, bijvoorbeeld door het likken of bijten van een jeukend huidgebied, dan kan het dier zich met Dipylidium caninum infecteren. We kunnen dan soms de lintwormsegmentjes die uit de darm komen als ‘maden’ of ‘rijstkorrels’ onder de staart en rond de anus zien.
Daarom is het belangrijk om zorgvuldig infecties met vlooien bij honden en katten te voorkomen door ze regelmatig preventief te behandelen. Wanneer het dier toch geïnfecteerd raakt, behandel dan niet alleen tegen vlooien maar ook tegen lintwormen. Terug naar vragen

Hoe bestrijd ik een vlooienbesmetting?
Het belangrijkste bij het bestrijden van een vlooienbesmetting is dat alle stadia van de vlooiencyclus worden aangepakt, dus niet alleen de volwassen vlooien die zich op het huisdier bevinden. Dit betekent dus dat U meerdere producten kunt gebruiken of een combinatie product om ervan verzekerd te zijn dat de bestrijding succesvol verloopt en er geen besmettingsrisico in de directe leefomgeving opbouwt.
Vlooienbestrijdingsmiddelen kunnen verdeeld worden in:
•    werkzaam op (of in) het dier
•    werkzaam  in de omgeving
Beide typen streven naar bestrijding van volwassen en onvolwassen (zoals larven) stadia van de vlo.
Een middel dat wordt toegediend aan het dier om ook de onvolwassen stadia te bestrijden is zo ontwikkeld dat de huidschilfers van het dier de werkzame stof bevatten. Deze huidschilfers vallen in de omgeving en komen in contact met de eitjes en de larven van vlo, alwaar het product zijn werking kan uitvoeren.
Omgevingsbehandelingen streven naar het bestrijden van onvolwassen stadia van de vlo en volwassen vlooien zodra deze uit de popstadium komen.
De laatste jaren zijn er vele  nieuwe vlobestrijdingsmiddelen ontwikkeld. Om er zeker van te zijn dat deze producten op de juiste wijze en veilig gebruikt worden adviseert ESCCAP Benelux diereigenaren om met hun dierenarts de meest geschikte preventieve of bestrijdingsmethoden te bespreken. Ieder huishouden heeft immers een unieke samenstelling en omstandigheden .
Terug naar vragen

Kunnen vlooien ook mensen aantasten?
Vlooien kunnen mensen bijten en plaatselijk jeuk en/of pijnlijkheid veroorzaken. De meest voorkomende plaatsen waren mensen worden gebeten is op de voeten of benen. Dit zijn namelijk de best bereikbare plaatsen voor een pas uitgekomen vlo die in een pop zat. Terug naar vragen

Naar boven

x