NederlandseFrançais

Wat zijn teken?

Teken zijn parasieten die zich tijdelijk met bloed voeden en daardoor wisselende perioden doorbrengen op hun gastheer.  Zij kunnen zich vasthechten in de huid van hond en kat, wanneer ze hier buiten mee in aanraking komen (vanuit gras en struikgewas, onder andere in landelijke, bosachtige gebieden).
Een tekenbesmetting komt vaker voor bij de hond dan de kat en is seizoensgebonden. Schapenteken (Ixodes ricinus) zijn voornamelijk in de maanden maart tot december actief. De Dermacentor teek vertoont pieken in september-november en in maart-april.
Kenmerkend voor teken is dat ze als overdrager (vector) op kunnen treden voor een groot aantal ziekteverwekkers naar zowel huisdieren als hun eigenaar. Naast het bloedzuigen (wat bij een ernstige besmetting kan leiden tot bloedarmoede, vooral bij jonge dieren), kunnen bacteriën, virussen en parasieten worden overgedragen. Meestal gebeurt dat niet eerder dan 24 tot 48 uur na aanhechting.
En houdt uw ogen open! Teken verstoppen zich bij de mens graag tussen tenen, in knieholtes, oksels, liezen, rondom de anus en onder de haargrens op het achterhoofd. Controleer uw huisdier regelmatig en grondig op de aanwezigheid van teken. Verwijder ontdekte teken zo snel mogelijk met een speciale tekentang en voer ze af in een afgesloten plastic zakje.
Neem contact op met uw dierenarts over tekenbestrijding. Vraag naar de verschillende tekenbestrijdingsmiddelen en welke behandeling het meest geschikt is voor uw huisdier. Een effectieve tekenbestrijding kan veel ongemak en ziekte bij uw huisdier voorkomen.

In augustus 2017 heeft ESCCAP een persbericht uitgegeven en verspreid onder alle dierenartsenpraktijken van Nederland

Waarschuwing:

Knijp of prik nooit in een aangehechte teek! Zorg dat de teek op een correcte manier wordt verwijderd met gebruik van het juiste hulpmiddel. Ga bij twijfel altijd langs bij uw dierenarts. Onjuist verwijderen van teken kan wondinfectie of ziekte bij uw huisdier veroorzaken.

Belangrijke maatregelen

  • Het is belangrijk om uw huisdier regelmatig te controleren op aanwezigheid van teken. Na verblijf in de natuur dient kan ook de mens geïnspecteerd worden op eventuele aangehechte teken.
  • Bij het inspecteren van uw huisdier op teken, kunt u het beste uw handen over het gehele lichaam van uw dier bewegen. Met extra aandacht voor de volgende gebieden: oren, nek, huidplooien, liezen en oksels.
  • Controleer uw dier vooral nadat deze aanwezig is geweest in bosachtigeomgevingen, hoog gras en heide.
  • U kunt gebruik maken van speciaal daarvoor ontwikkelde tekentangetjes of -lusjes om veilig de aangehechte teken te verwijderen
  • Wees voorzichtig en knijp of prik niet in het lijf van een aangehechte teek omdat daarmee de kans op infectie en ziekte van uw huisdier groter wordt.
  • Teken kunnen binnenshuis afvallen en daarom moet u altijd zorgvuldig uw huis schoonhouden
  • Als er risico op teken aanwezig is, dient men huisdieren binnen een huishouden regelmatig te behandelen om (her)infectie te voorkomen.
  • Teken komen het meest voor tijdens de lente en herfst, maar in sommige koudere en vochtige gebieden ook gedurende de zomer. Diereigenaren moeten dus altijd waakzaam blijven.
  • Een van de meest effectieve manieren om teken  van uw huisdier te houden is het gebruik van een product ter voorkoming van teken

Met de juiste kennis, kunt u uw huisdieren, uw familie en uzelf beschermen tegen de gevaren van door teken overgebrachte ziekten.

Teken: Vraag & Antwoord

Tekenbescherming ook in de herfst en de winter?
De teek Dermacentor reticulatus is in Nederland bij gunstige weersomstandigheden van februari tot december actief. Voor de teek Ixodes ricinus (schapenteek) loopt het seizoen van maart tot juni en van september tot november. De ESCCAP adviseert om bepaalde groepen honden en katten ook in de herfst en wintermaanden door behandeling te beschermen tegen teken. Ons advies is daarom:
•    Honden en katten met een gemiddeld infectierisico (bijvoorbeeld buiten komen en contact met soortgenoten): tijdens het tekenseizoen tegen teken te behandelen.Terug naar vragen

Hoe weet ik dat mijn dier een teek heeft?
Teken hechten zich aan de huid van een dier met behulp van hun monddelen. Volwassen volgezogen teken hebben de grootte van een kleine boon en ze lijken op een wratachtige vergroeiing. Maar bij een wrat is de verbinding naar de huid van het dier meestal breed. Het oppervlak van een wrat gaat over in de huid en het oppervlak is zelden geheel glad. De teek is plotseling aanwezig en heeft een glad oppervlak. De teek is duidelijk maar met een heel smal stukje aan het dier verbonden. De teek is in het begin heel klein en wordt later door het opzuigen van bloed groter. Teken die niet volgezogen zijn plat en kunnen variëren van speldenknop groot tot enkele millimeters.Terug naar vragen

Wat moet ik doen als mijn dier een teek heeft?
Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast met een speciaal daarvoor geschikte instrument. Let er daarbij op dat je de teek niet plat drukt. Verwijder de teek door voorzichtig met een licht draaiende beweging aan de teek te trekken totdat deze loslaat. Dus niet met een ruk, zodat de teek kapot gaat. Ontsmet NA verwijdering van de teek het wondje met alcohol of jodium. Doe dit in geen geval als de teek nog aangehecht is. Wikkel de teek in plakband en gooi hem weg: ook een levende teek zal dan sterven. Je kunt de teek na verwijdering van de huid ook verbranden. Knijp in ieder geval de teek niet fijn tussen je vingers in verband met eventuele besmetting van bacteriën en virussen. Noteer de datum, en de plek waar de teek op uw dier heeft gezeten dat is handig als er later toch klachten ontstaan.Terug naar vragen

Waarom moet ik mij zorgen maken over teken?
Teken kunnen lokaal huidirritatie veroorzaken en indien de monddelen achtergebleven zijn, kleine ontstekingen tot resultaat geven.
Teken kunnen, wanneer zij lang genoeg blijven zitten, ziekten overdragen, zoals:

  • Ziekte van Lyme: dit wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie kan ziekten veroorzaken bij mens en dier. De symptomen die in eerste instantie ontstaan lijken op griepverschijnselen. Indien onbehandeld kunnen spieren, gewrichten, het hart en het zenuwstelsel worden aangedaan.
  • Babesiose: wordt veroorzaakt door microscopisch kleine parasieten die leven in roden bloedcellen en ernstige ziekteverschijnselen kunnen geven bij mens en dier, de Babesia soort die ziekte kan veroorzaken bij de hond is voor de mens niet gevaarlijk. Babesia bevindt zich in teken die wel in de Benelux voorkomen, maar in veel mindere mate dan de teken die de ziekte van Lyme over brengen. Bij de acute vorm van Babesiose, worden de rode bloedcellen aangetast wat resulteert in een levensbedreigende bloedarmoede. In de subacute of chronische vorm, hebben dieren bloedarmoede, zijn ze sloom en verzwakt. Diagnostische tests laten vaak lever- en nierschade zien veroorzaakt door de parasiet.

Ziekten die door teken overgedragen kunnen worden, worden pas overgedragen als de teek voldoende lang op het dier aangehecht zit. Wanneer een teek langer dan 24 uur aangehecht is is overdracht goed mogelijk. Dagelijks controleren op teken en het direct verwijderen hiervan zal de kans op het krijgen van een ziekte voorkomen. Terug naar vragen

Naar boven

x