NederlandseFrançais

  

Hilversum,  april – Maand van de Parasiet 2023

                                Aandacht voor ontworming en invloed op de omgeving

 De jaarlijkse voorlichtingscampagne ‘Maand van de Parasiet’ heeft dit jaar aandacht voor het actuele onderwerp ‘Ontworming en invloed op de omgeving’. Steeds belangrijker wordt de vraag of er ook nadelige effecten van parasitaire middelen voor gezelschapsdieren zijn in de omgeving (overeenkomstig de ervaringen in het verleden met middelen uit de tuinbouw en  voor landbouwhuisdieren) en, indien dat het geval zou zijn, of deze zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden. De Maand van de Parasiet is een initiatief van ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites), deze stichting verstrekt onafhankelijke informatie over parasietenbestrijding op maat in het belang van mensen en dier.

Aandacht voor ontworming en invloed op de omgeving

Uit rapporten en publicaties blijkt dat het belangrijk is om ook de eventuele effecten op de omgeving van middelen tegen ecto- en endoparasieten van gezelschapsdieren te onderzoeken. Bekend is dat de uitscheiding van deze middelen of de afbraakproducten ervan voornamelijk plaatsvindt via de ontlasting. Naast de sociale en volksgezondheidsaspecten, zou ook de eventuele invloed op de omgeving daarom een reden moeten zijn om het opruimen van hondenpoep te verplichten. ESCCAP maakt zich sterk voor een wormbestrijding op maat en hygiënische omgang met huisdieren. In deze Maand van de Parasiet worden diereigenaren daarom gewezen op de noodzaak om ontlasting op te ruimen en deze in de rest-afvalcontainer te deponeren. Niet in de groenbak, omdat eventueel aanwezige parasieteneitjes het composteringsproces kunnen overleven. Naast het opruimen van hondenpoep, moet er ook aandacht zijn voor kattenpoep. Nog steeds zijn er openbare en tuinzandbakken die niet afgedekt worden met risico’s op besmetting met spoelworm- (Toxocara) en Toxoplasma.

Maand van de Parasiet

De Maand van de Parasiet wordt al voor het zevende jaar georganiseerd. Door gebruik te maken van de promotiematerialen van de Maand van de Parasiet kan een praktijk eenvoudig inhaken op deze voorlichting. Praktijken die conform de ESCCAP richtlijnen adviseren zijn vindbaar op de website van ESCCAP en via de HuisdierenApp. Met deze gratis te downloaden app kunnen herinneringen voor het gebruik van anti-parasitica worden ingesteld. Dit bevordert de alertheid op tijdig behandelen en daarmee therapietrouw.

De materialen zijn ook zeer geschikt om in een puppy- of kittenpakket op te nemen. Alle informatiematerialen over parasietenbestrijding zijn daarnaast ook digitaal verkrijgbaar, via www.esccap.eu/downloads-nl.  

ESCCAP Benelux

Stichting ESCCAP is een onafhankelijke, non-profit organisatie die richtlijnen en voorlichting ontwikkelt voor de behandeling en preventie van parasieten bij gezelschapsdieren. ESCCAP Benelux is een onderdeel van ESCCAP Europe en wordt in Nederland ondersteund door belangrijke spelers uit de veterinaire gezondheidssector zoals o.a. Boehringer Ingelheim, Ceva, Elanco, MSD, Vetoquinol, Virbac en Zoetis. ESCCAP heeft ook een Facebook-pagina met kant en klare deelbare teksten.

Voor meer informatie of het telefonisch aanvragen van hard copy ESCCAP documentatie om te verspreiden, kunt u contact opnemen met het secretariaat van ESCCAP: 035-6255188.

 

x