Dinsdag 15 December 2020

klimaatverandering: Wat je moet weten over muggen en teken

Klimaatverandering en stijgende temperaturen brengen niet alleen gevolgen voor mens en milieu met zich mee. Ook op huisdieren hebben ze impact. Zo liggen er verschillende gezondheidsgevaren op de loer. 

“Door het warmere weer van de laatste jaren trekken parasieten zoals muggen en teken meer op naar het noorden. Dit betekent dat ze ook in Nederland vaker voorkomen. Daarnaast blijven ze langer actief en komen ze dus ook langer voor gedurende het jaar”, vertelt dierenarts Paul Overgaauw, microbioloog en parasitoloog verbonden aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.  

Muggen en teken kunnen ernstige ziekten overbrengen bij mens en dier. Daarnaast hebben honden en kattenbezitters bijvoorbeeld ook 50 procent meer kans om tekenbeten op te lopen. Gezien de risico’s, vindt Overgaauw het belangrijk hierop aandacht te vestigen. Dit gebeurt ook in de Europese campagne Protect Our Future Too, die bewustwording moet realiseren van de potentiële gevaren van temperatuurstijging voor huisdieren. 

Parasieten zijn langer actief, dus is het ook nodig huisdieren langer ertegen te beschermen

Oververhitting 

Een toename van langer actieve muggen en teken is daarin niet het enige aandachtspunt. Klimaatverandering heeft meer gevolgen voor huisdieren. Met hogere temperaturen en warmere perioden komen volgens Overgaauw ook oververhitting en verschijnselen zoals hitteshock vaker voor. “Sommige honden -zoals langharige en kortsnuitige (die we steeds vaker zien)- zijn totaal niet uitgerust op hitte. We kennen allemaal de berichten van ingeslagen autoruiten om een hond te redden van de hitte. Helaas overlijden er nog steeds dieren door de warmte. We zien daarnaast dat klimaatverandering meer en heviger onweer met zich meebrengt. Dat kan leiden tot meer angstklachten bij dieren.” 

Wat kun je doen? 

Huisdierbezitters doen er goed aan om met hun eigen dierenarts te overleggen over gezondheid, risico’s en eventueel te nemen maatregelen. “Hij of zij kan adviseren op basis van de omgeving en levenswijze van het huisdier. Met langer actieve parasieten is het voor huisdieren die buiten komen nodig om van maart tot en met november beschermd te worden tegen teken. En gedurende warme winters is dat mogelijk het hele jaar.”