Maandag 17 Juni 2019

Tropische reuzenteek rukt op van Duitsland naar Nederland

Een nieuwe tropische ‘reuzenteek’ die kan overwinteren in Duitsland is gevonden in de grensstreek in Duitsland met Nederland. Door de klimaatopwarming is er een nieuwe variant van de teken de hyalomma-teken of wel reuzenteek gevonden in Duitsland. Doordat de winters te matig zijn kun weet deze tekensoort ook overwinteren en zullen spoedig ook in Nederland te vinden zijn. Ook deze teken kunnen de gevaarlijke ziekte van lyme overbrengen.

Trekvogels

Mogelijk worden de teken door trekvogels meegenomen uit landen als Afrika of Azië. De teken laten meestal na een paar dagen al los, maar worden steeds verder verspreid en zo komen ze uiteindelijk in Europa terecht.

Krim-Congo-koorts

De hyalomma-teek zoals hij ook genoemd wordt is vier keer zo groot als een normale teek, maar kan ook meer ziektes met zich mee brengen. Zo kan deze teek de Krim-Congo-koorts verspreiden met een virus waar het beestje zelf ook mee is besmet. De virus verspreid zich doordat de teek een besmettingsbron het virus met het bloed heeft opgezogen. Als hij opnieuw steekt bij een mens dan zal de ziekte zich ook bij de mens zich verspreiden in de bloedbaan en leverschade aanrichten. Ook in andere weefsels en organen kunnen zwellingen en bloedingen ontstaan en in enkele gevallen sommige gevallen kan de ziekte dodelijk zijn als de antibiotica niet aanslaat.

Hoe teek verwijderen

Niet draaien, géén alcohol maar met een pincet er rechtstandig uittrekken. Ofwel pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Hou de plek in de gaten. Komt er daags erna of zelfs een week later een rode ovale kring, dan moet je direct naar de huisarts. Deze zal antibiotica voor schrijven. Ook als er geen rode kring verschijnt op de huid waar de teek heeft geprikt, maar heb je wel kort erna koorts verschijnselen, dan moet je naar de dokter. Verteld dat je gestoken bent door een teek en dat je niet zeker weet of het van een teek is.

Bron: Guido Sparreboom
Beeld: Wikipedia